Sól kłodawska spożywcza kamienna niejodowana jest doskonała do przetworów domowych (kiszenia ogórków, kapusty i in.).  Z uwagi na brak zawartości jodu oraz naturalny skład makro i mirkoelementów sól kłodawska niejodowana jest idealna w robieniu zapraw.
Jej przeznaczenie nie dyskwalifikuje jej jako soli kuchennej używanej do gotowania zupy, przyprawiania mięsa czy też surówk i sałatek.

Opis produktu:
Sól kamienna niejodowana wydobywana w Kopalni Soli „Kłodawa” S.A. Sól spożywcza niejodowana nie zawiera alergenów oraz środków spożywczych GMO (genetycznie modyfikowanych).
Przeznaczenie konsumenckie:
- dla domowego przetwórstwa spożywczego,
- dla przemysłu spożywczego,
Charakterystyka produktu:
Barwa - biała lub szara o odcieniu szarym lub różowym,
Smak - słony bez obcego posmaku zwłaszcza gorzkiego,
Zapach - bez obcego zapachu
Skład chemiczny:
NaCl - 97,00% min
H2O - 0,50% max
Części nierozpuszczalne w wodzie – 1,5%max.
Ca - 0,60% max
SO4 - 1,45% max
Cechy chemiczne:
Sól kamienna niejodowana odpowiada normie PN-C-84081-2:1998, skład chemiczny badany w Zakładowym Laboratorium Kontroli Jakości.
Cechy biologiczne:
Na podstawie właściwości naturalnych sól spożywcza niejodowana nie budzi zastrzeżeń mikrobiologicznych.
Cechy fizyczne:
Zawartości mechaniczne i ferromagnetyczne: zgodne z PN- 86/C-84081.02
Sól niejodowana może być konfekcjonowana w zależności od potrzeb klienta i możliwości zakładu.

 

Do pobrania: KARTA PRODUKTU

SÓL SPOŻYWCZA NIEJODOWANA


Dostępne opakowania:
- 1,1 kg
- 3 kg


Kłodawska sól kamienna jest minerałem o wysokim stopniu czystości i nie wymaga procesów wzbogacania. Ponadto nasza sól kuchenna w przeciwieństwie do soli warzonej stanowi bogate źródło "pierwiastków życia", czyli mikroelementów (nazwanych tak przez prof. Juliana Aleksandrowicza) niezbędnych do prawidłowego, zdrowego funkcjonowania organizmu człowieka. Biopierwiastki, których praktycznie nie ma sól warzona (posiada naprawdę śladowe ilości), a wchodzące w skład naturalnej soli kamiennej tworzą kompleksy łatwo przyswajalne przez organizm. To właśnie te składniki soli kuchennej sterują czynnościami metabolicznymi, czyli przemianą materii. Odgrywają tez zasadniczą rolę w aktywności niezbędnych dla życia procesów enzymatycznych. Jest więc oczywistym, że ich niedobór, czy nadmiar musi wywołać niekorzystny wpływ na zdrowie. Skład mikroelementów w naszej soli kamiennej zbliżony jest do ich zawartości w płynie ustrojowym organizmu ludzkiego. W kłodawskiej soli kuchennej zawarte są (już od 250 mln lat): magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas, selen, jod i inne pierwiastki, których próżno szukać w soli warzonej.