"Dwie rzeczy są najważniejsze na świecie: słońce i sól"

Pliniusz Starszy Rzymski Przyrodnik

"Sól kamienna odgrywała w naszej cywilizacji zawsze szczególną rolę. Była przyprawą, ale także czymś więcej, gdyż ludzkość jakby instynktownie wiedziała, że zawiera ona składniki decydujące o zdrowiu. W niektórych krajach i epokach sól spełniała rolę jednostki monetarnej. Szybko także doceniono jej właściwości konserwujące ... "

prof. Julian Aleksandrowicz

Kopalnia Soli "Kłodawa" administracyjnie położona jest w województwie Wielkopolskim, powiat Koło, przy trasie międzynarodowej A2, w połowie drogi pomiędzy Poznaniem i Warszawą.

Sól kamienna (kopalna) wydobywana jest w naszej kopalni już od ponad pół wieku.

Począwszy od 1937r. na obszarze tym prowadzone były badania grawimetryczne z ramienia Państwowego Instytutu Geologicznego. Już po kilku dniach pracy ekipa badawcza doszła do przeświadczenia, że na terenie tym występuje płytko ukryty, potężny wysad solny.

Przerwane wybuchem II Wojny Światowej badania kontynuowano w latach okupacji niemieckiej, a także później - uzyskując zarys wielkich struktur soli kamiennej oraz soli magnezowo-potasowych w obrębie osi Izbica Kujawska - Kłodawa - Łęczyca. Długość struktury wynosi 63 km, natomiast jej szerokość wynosi 4 km. Na podstawie wierceń stwierdzono, że na środkowym odcinku struktury soli zalegającej na głębokości ok. 6000m ruchy górotwórcze spowodowały wypiętrzenie cechsztyńskich mas solnych ku powierzchni tak, że przykrywający je nakład ma miejscami grubość zaledwie 100 m.

Kłodawski wysad solny - największy na Niżu Polskim - ma długość 26 km, a maksymalną szerokość 2 km.

W 1950r. rozpoczęto głębienie pierwszego szybu.

W 1956r. wydobyto pierwsze tony soli kamiennej.

Szczytowe pod względem ilości wydobywanej soli były lata 70-te, w tym okresie w Kopalni "Kłodawa wydobywano ponad milion ton soli rocznie. Sól w Kopalni Soli "Kłodawa" urabiana jest tradycyjną metodą górniczą, systemem komorowo-filarowym. Przykładowe wymiary komór eksploatowanych w naszej kopalni wynoszą około: 15 metrów szerokości, 15 m wysokości i długości nawet powyżej 200m, a łączna wielkość pustek wyeksploatowanych komór przekracza 15 mln m3.Tradycyjna metoda górnicza pozwala w pełni zachować stworzone przez przyrodę naturalne walory naszej soli.

Kłodawska sól jest minerałem o wysokim stopniu czystości i nie wymaga procesów wzbogacania. Ponadto stanowi ona bogate źródło "pierwiastków życia", czyli mikroelementów /nazwanych tak przez prof. Juliana Aleksandrowicza/ niezbędnych do prawidłowego, zdrowego funkcjonowania organizmu człowieka. Biopierwiastki wchodzące w skład naturalnej soli kamiennej tworzą kompleksy łatwo przyswajalne przez organizm. To właśnie one sterują czynnościami metabolicznymi, czyli przemianą materii. Odgrywają tez zasadniczą rolę w aktywności niezbędnych dla życia procesów enzymatycznych. Jest więc oczywistym, że ich niedobór, czy nadmiar musi wywołać niekorzystny wpływ na zdrowie. Skład mikroelementów w naszej soli zbliżony jest do ich zawartości w płynie ustrojowym organizmu ludzkiego. W kłodawskiej soli zawarte są (już od 250 mln lat): magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas, selen i in.

Z racji swych fizyko-chemicznych właściwości Kłodawska Sól Kamienna znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach gospodarki, m.in.:

  • jako sól spożywcza do bezpośredniego spożycia
  • w przetwórstwie rybnym
  • w przemyśle spożywczym
  • w garbarstwie
  • w gospodarce hodowlanej
  • w przemyśle chemicznym
  • w zimowym utrzymaniu dróg
  • w rolnictwie, jako nawóz
  • w ciepłownictwie, w procesie zmiękczania wody
  • jako sól lecznicza-kąpielowa
Stwierdzono, że istnieje ponad 1500 dziedzin, w których ma zastosowanie sól kłodawska lub jej pochodne. Kopalnia Soli "Kłodawa" eksploatuje wysadowe złoże soli kamiennych z okresu cechsztyńskiego o wysokim stopniu czystości, o naturalnej barwie białej z odcieniem szarym lub różowym. Zgodnie z Polską Normą produkujemy sól o różnej granulacji. Podejmujemy się również produkcji sortymentów nie objętych Polską Normą, a uzgodnionych z klientem. Kopalnia prowadzi eksploatację tradycyjną metodą górniczą, która pozwala w pełni zachować stworzone przez przyrodę naturalne walory naszej soli. Produkty końcowe uzyskujemy na drodze przeróbki mechanicznej, tzn. poprzez kruszenie, mielenie, sortowanie bez stosowania zabiegów chemicznych. Nasz produkt finalny zawiera średnio 97% czystego NaCl oraz szereg naturalnych mikroelementów podnoszących jego walory jako soli spożywczej, a z uwagi na niewielką ich zawartość, nie wpływających ujemnie na jego zastosowanie jako soli przemysłowej.